Arjan in Zuid-Afrika

Mooie tijden

Landgenoten,

Het is alweer even geleden dat ik wat van me heb laten horen, maar alles is nog steeds meer dan OK hier! In ieder geval even een update van de afgelopen tijd.

Twee weken geleden bij het Raka festival geweest in Swellendam met de internationale studentenvereniging (ISOS). Met een club van 30 mensen (ja ja, in 2 busjes) de plaatselijke helden aanschouwd in hun natuurlijk leefomgeving. Daar ook overnacht, diep in het platteland verscholen bij een soort van kampeerboerderij, maar wel met de rivier achter ons waar 's ochtends een duik genomen kon worden. Verder veel Afrikaanse pop en rock gehoord, o.a. van Zinkplaat. Mooi was ook dat het niet echt heel groot was, dus na de optredens zaten artiesten en bezoekers bij elkaar nog wat na te praten over van alles en nog wat, en werd er scrabble gespeeld in 6 verschillende talen gespeeld (Afrikaans, Nederlands, Noors, Duits, Vlaams en Engels). Geen idee dus wat er goed of fout was.

Oh ja, verder die week vooral bezig geweest met hetgeen waarvoor ik hier eigenlijk zit: stage. Voortgang gaat goed, presentatie hier gedaan, veel overleg gehad met begeleiders hier en in Groningen en momenteel vooral bezig om alle benodigde literatuur te verzamelen. Is soms nog best wel een uitdaging, aangezien boeken lenen via de bibliotheek hier ongeveer te vergelijken is met het aanvragen van een visum in Nederland, alleen maar formulieren. Verder kan niemand mijn naam hier uitspreken laat staan opschrijven, dus ik heb alle creaties van Argan tot Argnum al een keer voorbij zien komen. Schitterend!

En wat ook leuk was, is dat ik met m'n collega's afgelopen zaterdag bij Boschendal ben geweest, om daar een wijnproeverij en een ‘Pique Nique' te doen. Wel even wennen om rond half 12 's ochtends de eerste wijntjes achterover te slaan, maar een half uurtje laten heb je dat al niet meer.

Die avond verder nog op stap geweest in Stellenbosch en kennis gemaakt met de methodes van de polisie bij een drugsklopjacht in de plaatselijke kroegen. Politie zijn in een massale inval bij de 2 grootste kroegen binnen gestormd en alles en iedereen op drugs gecontroleerd, waarbij fysiek geweld niet werd geschuwd. Geladen shotguns en pepersprays zijn daarbij de middelen om angst aan te jagen. Op het moment dat wij aankwamen stond iedereen buiten, maar iedereen die iets wou zeggen of een foto wou maken, werd meteen omsingeld door 6 man en dringend verzocht om de boel te verwijderen. Gelukkig vind men het hier ook niet helemaal normaal hoe alles gegaan is en de kranten staan er momenteel dan ook vol van. Filmpjes van de beveiligingscamera's circuleren op internet en er worden verscheidene petities op de universiteit ondertekend.

Maar goed, dat mag de pret natuurlijk niet drukken, daarom de volgende dag met z'n vieren (Valerie, Isabelle, Leen en ik) naar Monkey Town geweest om aapjes te kijken, even buiten Stellenbosch. Helaas niet zelf een aapje vastgehouden, maar wel heel veel soorten gezien. Verder natuurlijk nog een rugby match meegepakt en de nodige braais, altijd baie gezellig!

Afgelopen week ben ik voor het eerst in Kayamandi geweest, de plaatselijke township, om daar te helpen met naschoolse activiteiten, zoals huiswerk maken en voetballen. Bezig geweest met breuken optellen en vermenigvuldigen, maar ze hebben nog wel een redelijke achterstand en begrepen er niet al te veel van. Dit doe ik via ISOS en via hun hebben we eergisteren hier ook gegeten in een plaatselijk restaurantje. Erg indrukwekkend om te zien hoe die mensen hier leven en de dag doorkomen. Verder is er ook nog een kans dat ik andere activiteiten op Kayamandi ga doen, maar daar zal ik jullie de volgende keer over vertellen, mocht het doorgaan ;)!

Na het eten in Kayamandi, zijn we met de gehele club internationale studenten naar een verjaardagsfeestje van een Nederlands meisje geweest, die met 10 andere Nederlanders en 1 Duitser samenwoont in een ongelooflijk mooi pand, grote villa. Was een erg mooi feestje, alleen ‘s ochtends kleine anticlimax met het vroeg opstaan!

Aangezien moeders en Klaas volgende maandag hier komen, heb ik samen met hun ook nog een guest house geregeld en een aantal activiteiten gepland. Kijk er erg naar uit om ze te laten zien hoe het hier nu écht is en dat ze hier zullen zijn op mijn verjaardag is al helemaal geweldig! Heb bij m'n stage wat dagen vrij kunnen regelen, dus er valt genoeg samen te doen.

Kortom, weer genoeg leuke en interessant dingen gedaan. Komend weekend ga ik waarschijnlijk met Katrien, Ruth en Veronica naar de Bloukransbrug in de buurt van Knysna, om daar de hoogste, commerciële Bungy jump in de wereld te doen! Behoorlijk stuk rijden, maar je moet er wat voor over hebben. Hou jullie op de hoogte en tot de volgende keer!

Arjan

Roland

Kamper,

Mooi om te lezen dat je het naar je zin hebt. prachtig om die krant te lezen. K dacht dat engels de voertaal was daar, maar ze hebben dus ook gewoon kranten in het half gebakken nederlands. Het lijkt wel op msn taal.

Hier gaat alles zn gangetje. Mn onderzoek heb ik afgerond, nu alleen nog de scriptie schrijven en een paar weekjes meelopen op de praktijk hier.

Eens kijken of er een accountant in mij schuilt. Had 2 weken geleden ook een afspraak met een senior consultant in Utrecht, daar een beetje gebabbeld over de koetjes en de kalfjes, moet zeggen dat daar ook wel mn interesses naar uit gaan.

Ach we zullen zien!

Spreek je snel

Marthe

Ga jij die jump doen?
WOW!!! Vette sjizzle!
Ik ben mijn spullen aan t pakken, want heb voor werk een meeting in Toronto, beters he!!! FF een weekendje op en neer, lachuh!

Laters, marthe

Sander

Hej Arjan, klinkt weer leuk allemaal! Je maakt een boel mee zo elke week. Ben vreselijk jaloers op m'n pa en jouw ma dat ze maandag ook daar rondlopen. Geef ze maar een mooie rondleiding en dan horen wij hier de verhalen wel!

groeten!

Ellen

Leuk om je verhalen te lezen! Ik moet lachen dat je een geweldig verhaal over Zuid-Afrika leest en dat er dan onderaan staat: Texeltours...Goed verzorgd personenvervoer met taxi en touringcar op Texel :)
Voor degene die niet zitten te wachten op bungjeejumpen ;)

Hier gaat alles ok, scriptie schiet mooi op. Verder een beetje aan het werk en leuke dingen doen voor de afwisseling.

Spreek je!

Desiree

Hai dear Arie, wat een mooie verhalen weer, ik vind het super klinken, man, en wat leuk dat je ma en Klaas er zijn woensdag, dat is toch wel gezellig denk ik zo! Doe je ze de groeten? Ik heb nog niet gereageerd op je mail, shame on me, maar leuk dat je mailde en ik mail snel terug, erg druk gehad de laatste weken.
El Arie, blijf genieten en ik spreek je snel! Kus, Dees

Chantal

De verhalen worden alsmaar mooier. Heerlijk om te lezen dat je zo geniet laifie!

Pas goed op jezelf!

Liefs

Bernard

Lijkt erop dat je een aardige balans hebt gevonden tussen je stage en volop genieten! klasse arie!

Saskia Andringa

Dit zijn zeker mooie tijden!! Supertijden mag je wel zeggen. Heerlijk voor je dat je er zo van geniet. Pakt niemand meer van je af (niet dat iemand dat zou willen). Heel veel plezier ook wanneer je moeder en Klaas bij je zijn. Blijf ons verblijden met je mooie verhalen, ze zijn heerlijk om te lezen.

Johan

Hee brute baas, wat flik je me nou? Ga je echt die jump van 200 meter doen? Tot nu toe was ik de bruutste baas in het gezelschap met 134 meter, maar zo ga je me wel hard voorbij! Ik weet niet of mijn ego dat trekt :P Nee geweldig man! Zorg dat wij de footage te zien krijgen (inclusief natte plekken in je broek)! Kusje!

Ard

Jo Lange! Mooi verhaal! Wel gaaf even die hoogste bungee jump meepakken! Misschien verliest die laffe baas van een Johan zn praatjes dan ook met zn 134 meter (hopen dat ie dit nog leest:) Hoop dat je stage een beetje in een geslaagde richting gaat? Hier gaat t verder prima. We hebben net een nieuwe keuken en het ziet er al weer als vanouds uit. Groeten

Johan

Jou spreek ik nog wel Ard!

piet kalma

Hoi Arjan,
Spannende verhalen ik krijg de indruk dat je je daar al lekker thuis voeld. Oppassen dat je er niet blijft hangen dus.
Dat taaltje in de krant heeft wel iest van het gewonnen spotje van KPN goedemoggel.
Al vast een prettige verjaardag en veel plezier met Anke en Klaas. En natuurlijk een feestje bouwen want als ik dat zo lees hoort dat er bij.
groetjes

Oom Lubbert&Tante Ria:

Arjan, hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag.
geweldig de mooie verhalen en foto,s,
een gezellige dag ,groet voor je moeder en Klaas.

Marc-Allen

Hoi Arjan

Gefeliciteerd met jy verjaardag! Bly dat jy Suid Afrika geniet, soveel doen en ook betrokke raak!

Pique Nique = Piekniek (Zuidafrikaans) = Picnic (Engels)

Enjoy the sunshine and the outdoors before the winter sets in! I am very jealous!

Van een koude Groningen,
Marc-Allen (Zuidafrikaan in de Noorde)

Ellen

Hartelijk Gefeliciteerd met je verjaardag!
Maak er een mooie party van. Morgen Annet jarig, we zouden er bijna een officiele feestweek van kunnen maken ;)

Piet en Ida kalma

Hoi Arjan, gefeliciteerd met je verjaardag en nog vele jaren. Verder nog een fijne avond. Zijn je moerder en Klaas goed overgekomen? Een voorspoedige reis gehad?
Veel plezier en doe ze de groeten uit een koud, winderig en soms wit Nederland

Groetjes Piet en Ida